Leven op Ysland

Heb jij ook zo’n behoefte aan rust?

Elisa Hanssen heeft twee jaar geleden de knoop doorgehakt. Op 29 jarige leeftijd gooide zij haar drukke leven compleet om. Ze is verhuisd naar Akureyri in het noorden van IJsland. In Nederland had ze het goed voor elkaar. Maar toch werd het haar te veel en was ze op zoek naar rust en een relaxed leven.

‘Sometimes all you need is a break from life’

- Owm’r F.

De Nederlandse maatschappij wordt met de dag drukker en drukker. Steeds vaker hoor je mensen zeggen dat ze toe zijn aan rust. Een alsmaar groter gedeelte voegt de daad bij het woord. In 2017 vertrokken er volgens het CBS ± 151.000 Nederlanders naar het buitenland. Ze emigreerde grotendeels naar landen zoals België, Canada, Duitsland, Australië en de USA. Nu moet je niet meteen denken aan de verhalen van ‘Ik vertrek’ waarbij mensen voor de leuk een B&B gaan oprichten of iets dergelijks. Maar aan mensen die het roer echt willen omgooien met een eigen doel. Vaak gaat dit doel gepaard met het weer werken met je handen en iets betekenisvol doen voor jezelf of anderen. Elisa is een van deze mensen. Ze was klaar met het drukke leven in Nederland, ze had rust nodig voor zichzelf en wilde iets doen met haar leven waarbij ze niet continu onder druk staat. Dat heeft ze twee jaar geleden gevonden in IJsland. Via de organisatie WorkAway is ze bij een guesthouse terecht gekomen genaamd Skjaldarvík.

Elisa Hanssen had het in Nederland goed voor elkaar. Ze werkte bij 3FM als eindredacteur voor de online omgeving. Ging naar de leukste feestjes, concerten, noem maar op. Haar sociale leven was goed gevuld met vrienden en familie. Toch begonnen er scheurtjes te ontstaan in dit drukke leventje. Ze merkte dat ze steeds meer toe was aan rust.

Op een gegeven ogenblik koos ze voor een korte vakantie van twee weken in IJsland. Elisa heeft altijd al van kou gehouden en wilde even weg van alles.

Na terugkomst van deze korte vakantie ging ze weer verder aan de slag.

Maar al gauw miste ze de rust en de prachtige natuur van IJsland.

Haar werk bij 3FM was super. Ze had een vast contract en een tof team om mee samen te werken.
Het definitieve besluit om naar IJsland te vertrekken was dan ook niet eenvoudig. Totdat het moment
kwam dat haar toenmalige huisbaas, het huis dat zij huurde in de verkoop ging zetten.
Toen was de keuze snel gemaakt.

'Als ik dan toch moet verhuizen,
dan ga ik terug naar Ysland.'

In no-time had ze haar bezittingen verkocht en is ze naar IJsland vertrokken.

Dankzij het werken bij het guesthouse met paarden en toeristen kan Elisa veel voldoening halen uit haar werk. Het vele werken met de computer bij 3FM mist ze dan ook nauwelijks, ondanks de top tijd die ze daar heeft gehad.

Hoewel ze het schrijven van content altijd met veel plezier heeft gedaan is ze hiermee niet verder gegaan. Dit had ze zich wel voorgenomen te gaan doen omdat haar vrije tijd nu niet meer volgepland is.

Echter in die twee jaar die ze nu al in IJsland zit, is ze daar nog niet aan toe gekomen.

Van kleins af aan is Elisa dol op paarden. Dat ze nu met haar passie voor paarden geld kan verdienen vindt ze dan ook geweldig! Zo organiseert ze bij het guesthouse paardrijtochten waarbij ze met toeristen door de IJslandse bergen tölt (een speciale manier van paardrijden). Op deze manier laat ze de mensen genieten van de rust en het mooie IJslandse landschap. Hierdoor heeft ze tevens in IJsland een nieuwe hobby ontdekt: fotografie! De foto’s die ze in haar vrije tijd maakt deelt ze op haar Instagram (@elisa_in_iceland) met de rest van de wereld.

Guesthouse
Skjaldarvík

Skjaldarvík Guesthouse

Skjaldarvík is een guesthouse nabij de stad Akureyri. Skjaldarvík ligt op 5 km ten noorden van Akureyri. Vroeger diende het gebouw als een verpleeghuis. Sinds 2010 is het omgebouwd tot guesthouse en is het een waar familiebedrijf geworden. Het is niet alleen een guesthouse waar je kunt eten en slapen, maar men organiseert ook paardrijtochten en buggytours gehouden. In de zomer is ook het restaurant geopend.
Milieuvriendelijkheid staat bij de eigenaars hoog in het vaandel. Zo gebruiken ze oude meubels, die ze zelf renoveren en bakken ze veel. Onder andere bakken ze brood, cake en in de zomer maken ze zelf salades en kweken ze kruiden. Dat het milieu hoog in het vaandel staat blijkt ook uit het volgende: de was strijken ze niet of nauwelijks en wanneer gasten meer dan één nacht blijven, wordt het beddengoed niet iedere dag verschoont, tenzij ze daar om vragen. www.skjaldarvik.is

Foto's
Skjaldarvík

Foto's Skjaldarvík Guesthouse

Het leven in IJsland verschilt enorm met dat van Nederland. In IJsland leef je van dag tot dag en bepaalt het weer wat je gaat en kunt doen. Het kan namelijk zo zijn dat je gepland hebt om de volgende dag naar een bepaald gebied te gaan, maar wegens de weersomstandigheden het uitje moet annuleren.

Het weer in IJsland is niet voorspelbaar. Het ene moment geniet je van de zon en het andere moment ontstaat er een heuse sneeuwstorm met zelfs windkracht 10! Op dat soort momenten is het niet verstandig om naar buiten te gaan. Sneeuwstormen gaan vaak gepaard met afgesloten wegen, waardoor je dus ook niet weg kunt. Een sneeuwstorm in IJsland is soms zelfs zo heftig dat er auto’s van de weg worden geblazen. Mensen kunnen in feite hun huis niet eens uit door o.a. de heftige sneeuwval.
Hoe Elisa hiermee omgaat?

Elisa:
‘Je moet het maar leren accepteren. Vooral in het begin was het heel erg wennen aan deze nieuwe manier van leven. Maar het voelt nu heerlijk! Je leert hierdoor dingen sneller los te laten. Het is zoals het is en je kunt er niks aan doen. Waarschijnlijk is dat ook een van de redenen waarom ik hier veel minder stress ervaar dan in Nederland. In Nederland is alles volgepland en het moet allemaal hoe dan ook doorgaan.

Hier is dat niet, je leeft met de natuur en niet ertegen’.
Vanwege deze extreme weersomstandigheden die zo nu en dan komen opwaaien én het feit dat iedereen van elkaar afhankelijk is in de kleine gemeenschappen op IJsland doen zij hun huizen en auto’s niet op slot. Er heerst een grote sociale controle in de gemeenschappen die ervoor zorgt dat iedereen elkaar vertrouwd en steunt. In de barre omstandigheden die voor kunnen komen op IJsland, moeten mensen zichzelf en elkaar in veiligheid kunnen brengen.
In Nederland kun je je deze manier van omgang nauwelijks voorstellen. Nu hebben wij natuurlijk ook niet zulke extreme weersomstandigheden, waarbij het al gauw levensgevaarlijk kan worden zoals in IJsland. Je huis en auto niet afsluiten zal hier niet snel gebeuren. In Nederland heerst er een groter wantrouwen naar elkaar. De overheid heeft zelfs geïnvesteerd in campagnes om mensen nog meer wantrouwen te geven. Dat ze
juist hun deuren op slot moeten houden en het inbrekers niet te gemakkelijk moeten maken. Iedereen kent ze wel, de reclames van ‘Maak het ze niet te gemakkelijk’ van de overheid.

Elisa vindt het dan ook zonde dat er in Nederland op deze manier met elkaar geleefd wordt. Vergeleken met Nederland kent iedereen in IJsland elkaar en is het veel moeilijker om iemand die je kent iets te ‘flikken’. In Nederland leven we meer langs elkaar heen en ken je elkaar vaak niet. Daarbij het feit dat je in Nederland dichter op elkaar woont en met meer mensen bent, maakt het lastiger om elkaar in de gaten te houden. ‘In IJsland wonen mensen op boerderijen veel verder uit elkaar. Als er een auto aankomt, dan hoor en zie je die van een afstand aankomen. Hierdoor is het lastiger om hier stiekem iemand te overvallen’ aldus Elisa.

Het leven in IJsland is niet alleen maar dikke pret in de sneeuw en genieten van de rust.
De voor- en na-delen op een rijtje volgens Elisa:

  Voordelen

 • - Geen hitte (in de zomer max. 20graden)
 • - Stil, rustig
 • - Heel veel natuur
 • - Relaxed, geen stress
 • - Van dag tot dag leven
 • - Leven met de natuur

  Nadelen

 • - Ver weg van familie/ vrienden (uit NED)
 • - Klein winkelaanbod (diversiteit)
 • - Minder keuze in de supermarkt
 • - Alles is duur

Natuurlijk houdt niet iedereen van kou en heel veel stilte,
maar volgens Elisa zijn dit de redenen om in IJsland te verblijven.

Dat er grote verschillen zijn tussen Nederland en IJsland dat is wel gebleken. Niet alleen qua weersomstandigheden, klimaat en taal zijn er verschillen, maar ook in de manier van omgang met elkaar. In IJsland vertrouwen en bouwen de mensen meer op elkaar. Natuurlijk, heeft dat ook te maken met het andere klimaat, maar toch kun je je deze manier van leven niet voorstellen in Nederland.

Deze verschillen waren echter niet de reden dat Elisa IJsland boven Nederland verkoos. Ze was gewoonweg klaar met de drukke Nederlandse maatschappij, het continu sociaal bezig zijn en het last hebben van stress. In IJsland heeft ze haar plekje gevonden. Hier kan ze leven zonder de druk en stress, lekker met haar handen bezig zijn in de natuur en met haar passie voor paarden. Ze heeft hier de rust gevonden die ze nodig had en in Nederland niet kon vinden.

Of ze ooit terug verhuist naar Nederland?

Misschien,
maar voorlopig heeft ze het nog goed naar haar zin in IJsland.